2021-ieji metai – ypatingi. Praėjo šimtmetis nuo pirmo archyvo įkūrimo Lietuvoje, todėl minint šią sukaktį jie paskelbti Archyvų metais. Tuo tikslu dalis progimnazijos Mokinių tarybos apsilankė Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos ir archyvo skyriuje.

Skyriaus vedėja Gaiva Petrauskienė pirmiausia pakvietė aplankyti senamiestyje esantį likviduotų įmonių archyvą, vėliau – Civilinės metrikacijos archyvą, įsikūrusį Kėdainių Rotušėje. Pirmojo Lietuvos Respublikos archyvo įkūrimo data laikoma 1921 m. Būtų galima pagalvoti, kad archyvai Lietuvoje gyvuoja tik vieną amžių, tačiau ištakos mus nukelia net į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikus. Archyvas kaupia ir saugo įstaigų, privačių asmenų dokumentus, užtikrina prieigą prie jų. Jame saugomi svarbiausi žmogaus įvykius menantys dokumentai nuo gimimo iki mirties.

Mokiniams didelį įspūdį paliko šimtametė knyga, kurioje rado įrašus apie tuometinę mokyklą, dirbusius mokytojus, to laikmečio atestatus, fotografijas. Buvo labai įdomu apie dabartinę mūsų progimnaziją sužinoti iš istorinių dokumentų ir likusių įrašų. Nors dažniausiai archyvai yra istorikų duona, tačiau vis daugiau žmonių jais susidomi tyrinėdami savo giminės ar krašto istoriją, taip pat darbo stažą įrodančių faktų. Civilinės metrikacijos skyriuje nuo 1940 metų saugomi dokumentai: gimimo, santuokos, ištuokos, mirties ir kt. Vaikai sužinojo, kad net vardą asmuo gali pasikeisti būdamas jau 16 metų. Moksleivės žavėjosi santuokų ceremonijų sale, esančia Rotušėje.

– Darbas archyve man teikia malonumą. Tai – neišsemiamas žinių šaltinis, įvairūs atradimai, – teigia skyriaus vedėja Gaiva Petrauskienė, trečią dešimtmetį besidarbuojanti šioje įstaigoje. Nuoširdžiai dėkojame skyriaus vedėjai, progimnazijos pradinuko Vainiaus mamai Gaivai, už galimybę iš arti pamatyti istoriją menančias knygas, išgirsti įdomų, vertingą pasakojimą apie archyvą, kuris prisimena mus visus, nes juose saugoma kolektyvinė mūsų visų atmintis – daug platesnė, senesnė ir patikima.

Mokinių tarybos vardu neformaliojo ugdymo organizatorė Ingrida Žukauskienė